Відповідно до наукових даних, на 40% територій помірного клімату Землі рослини зазнають впливу високих (ушкоджуючих) температур. Теплостійкість (жаростійкість) в контексті цілої рослини визначається як її здатність до росту і формування урожаю за умов дії високих температур (гіпертермії). Пошкоджуючі ефекти високих температур залежать від їх величин і тривалості впливу. Температура, за якої припиняється ріст і розвиток рослин, є верхнім пороговим значенням. За дуже високих температур пошкодження і смерть клітин можуть відбуватися протягом кількох хвилин і супроводжуватися втратою клітинної організації.
Серед відомих зовнішніх ефектів дії надмірно високих температур на рослини – опіки (запал) листків і стебел, прискорене старіння, опадання листків, гальмування або припинення росту, зниження урожайності. Тривалий високотемпературний вплив в період проростання насіння уповільнює цей процес. Так, ріст колеоптиля кукурудзи припиняється за дії температур 40-45°С. Дія високих температур окремо або в поєднанні з посухою є обмежуючим чинником в період цвітіння зернових і наливу зерна у багатьох регіонах з помірним кліматом. В цілому, генеративні фази розвитку більшості видів рослин є чутливими до дії високих температур. Під впливом високих температур можливий недобір врожаю до 40%.
Під час дії теплового стресу можна спостерігати наступне порушення фізіологічних процесів:
– руйнуються анатомічні структури – клітини та органи рослин.
– денатурують білки, що призводить до порушення метаболізму рослин.
– знижується здатність до утворення водневих та інших зв`язків між групами біополімерів.
– порушується процес мембранного транспорту.
– дуже сильно порушується процес фотосинтезу і дихання.
За допомогою яких діючих речовин можна зменшити негативний вплив дії високих температур на рослини?
1. Гумінові кислоти перешкоджають окисненню ліпідів; активують транспорт поживних речовин у клітині; нормалізують тургор клітин; стимулюють метаболізм у клітині, стимулюють синтез амінокислот.
2. Фульвові кислоти стимулюють процес фотосинтезу, нормалізують розвиток рослин та активують засвоєння поживних речовин з добрив та ґрунту.
3. Феноли перешкоджають окисненню та руйнуванню клітинних структур та мембран, захищаючи таким чином анатомічні структури.
4. Фітогормони:
– Ауксин здійснює підкислення та розрідження цитоплазми; покращує транспорт речовин. Ауксин підвищує кількість бічних корінців, кореневих волосків та стимулює ріст кореня в довжину. Це збільшує площину поглинання вологи з ґрунту.
– Гібберелін стимулює розщеплення крохмалю, що призводить до виділення енергії.
5. Амінокислоти запускають роботу ферментних систем, стимулюють метаболізм та приймають участь в синтезі білків.
6. Олігосахариди перешкоджають окисненню та руйнуванню клітинних структур та мембран шляхом зв’язування АФК.
До ваших послуг – агроконсультант Олексій Сергієнко і команда ArtFieldS.
Дізнайтесь про наші послуги та про нас на нашому сайті. А також перегляньте нові актуальні відео на нашому YouTube-каналі!